top of page

ElCimdigital.cat

  • elcimdigital3

BATALLA DE SEXES A HOLLYWOOD

Updated: Nov 29, 2018

Pol Cirera H. i Kenya Raspall G.


La revista Forbes destapa la diferència entre homes i dones a Hollywood. Una diferència de quasi 200 milions de dòlars.


L’agost passat, la revista Forbes va donar a conèixer la seva llista annual dels actors i actrius més ben pagats del món. El llistat masculí, l'encapçala George Clooney amb uns guanys de 239 milions de dòlars. En relació a les actrius, Scarlett Johansson és la número 1 amb els 40,5 milions de dòlars que va ingressar gràcies al seu paper de la Viuda Negra a la saga de 'Los Vengadores' de Marvel.


Fent comptes, el més cridaner és la diferència que hi ha entre tots dos: 198,5 milions de dòlars. Gairebé 200 milions que no fan sinó ressaltar l'enorme esquerda salarial que existeix entre homes i dones en tots els àmbits laborals, també entre les estrelles de Hollywood. L'explicació segons Forbes estaria en "la falta d'oportunitats en franquícies de llarga durada o pel·lícules d'acció que generen grans sumes a priori i a posteriori".

George Clooney i Scarlett Johansson, les estrelles de Hollywood més ben pagades.

Per què les dones cobren menys? Per què no hi ha tants papers principals per a dones? Cada cop és més evident que la diferència a la gran pantalla entre homes i dones disminueix progressivament. Actualment, hi ha pel·lícules protagonitzades per dones independents i poderoses, però encara queda molta feina per fer.


Les dones acostumen a tenir papers secundaris que generalment depenen d’una figura masculina. Aquest fet ve donat per l’antic pensament de que les dones havien de quedar-se a casa a cuidar dels fills i a fer les tasques domèstiques. Però això ha canviat. En l’actualitat, les dones fan les mateixes feines que els homes, però cobren bastant menys. Per desgràcia, aquesta desigualtat afecta també a la indústria cinematogràfica.


La lluita per la paritat en els salaris no és res de nou, i de fet Emma Stone ha estat des de sempre la portaveu de les reivindicacions en aquest sentit. Quan presentava 'La batalla dels sexes', la seva nova pel·lícula, ja clamava: "En la meva carrera he hagut de comptar que els meus co-protagonistes masculins es rebaixessin el sou perquè hi hagués igualtat en els honoraris. I això ho fan per a mi perquè senten que és el correcte. Tampoc és que els hi hagi de demanar jo - simplement és una acció que s'ofereixen a fer perquè és el més honest ". I afegia, "Normalment els homes ocupen els llocs de poder en el sistema, i és per això que si ells comencen a canviar aquests paradigmes, les coses poden començar a canviar".


Una raó d’aquest desequilibri és que aquest any les grans produccions han estat majoritàriament entregues de súper herois i seqüeles, i poques vegades hi ha un paper protagonista per a les dones aquí. Però "les raons ens sobren", assegura Stone, "la injustícia és real".


Emma Stone, portaveu de les reivindicacions en contra del sexisme.


No obstant això, no només són els superherois i les pel·lícules d'acció les culpables d'aquestes diferències en el pla econòmic. Un dels agents de més pes a Hollywood, Stuart Manashil, assegurava que el factor principal d'aquesta desigualtat és la por.

"Els estudis el que busquen són pel·lícules que facin mil milions de dòlars en taquilla per acontentar els seus accionistes i per això posen a un tipus com Mark Wahlberg al capdavant d'una superproducció. Si posessin a Natalie Portman el risc seria enorme i ningú vol perdre el seu treball. Tot està condicionat per la por ", explicava Manashil.


Segons un estudi de la revista Forbes l’any 2016, les dones només representen aproximadament el 28,7% de tots els papers en les pel·lícules.


La suma total dels guanys dels homes arriba als 748,5 milions, mentre que les de les dones és de 186 milions. Un any més, ha quedat més que clar que el problema de l’esquerda salarial és real i afecta també a les grans estrelles.


Cada cop més actrius denuncien aquest fet i reivindiquen salaris equitatius i papers protagonistes en grans produccions.


Segons estudis recents, la diferència de salaris entre actors i actrius a Hollywood cada cop és més notable i preocupant. Les actrius esclaten en contra del sexisme que pateixen. No només denuncien les desigualtats salarials, sinó també la falta de protagonisme en produccions taquilleres.


6 views0 comments
banc de.JPG
bottom of page